Apotheek Proosterbos

Gezond eten op restaurant


Gezond eten op restaurant, het kan wel degelijk! Ben je iemand die gewoon graag op zijn of haar gezondheid let, ook op restaurant ? Heb je pas stappen gezet richting gezondere eetgewoontes en wil je het patroon niet breken? Moet je van je arts of diëtist op je voeding letten? Dan is deze blog geknipt voor jou. Hoe er wel rekening mee dat we in deze tekst natuurlijk geen individuele gezondheidsadviezen kunnen geven. Houd je dus steeds aan de richtlijnen van je diëtist, arts of specialist, als die er zijn. We kunnen je in deze blog wel een goed aantal pointers geven die je restaurantuitje gezonder maken, maar daarom niet minder leuk! 

Relativeren op restaurant 

Allereerst willen we je eerst even geruststellen dat je het realistisch mag houden. Je gaat immers op restaurant om te genieten en te relaxen, en dat mag je ook! Gezond(er) eten hoeft absoluut niet te voelen als een "straf", of alsof je jezelf continu allerlei dingen ontzegt. Dat houdt niemand vol.  

Je mag dus genieten. Je hoeft echt niet te kiezen voor de maaltijdsalade, of de enige vegetarische optie – als je daar geen zin in hebt. Kies deze gerechten gerust uit als je dat met je volle goesting doet, maar verplicht jezelf er niet toe (tenzij je arts of specialist je uitdrukkelijk ander advies geeft, natuurlijk).  

Voor de fun kan je ervoor kiezen om een gerecht te bestellen dat je thuis nooit zelf klaarmaakt. Dat houdt het verrassend en geeft je een extra goede reden om überhaupt te gaan uiteten! 



Wat eet je best wel? 

Als je het gezond wilt houden, spreekt het een beetje voor zich dat je best een gerecht bestelt waar veel groenten inzitten. Je kan eventueel ook een extra portie warme (seizoens)groenten bijbestellen, veel restaurants bieden deze optie aan. Idem dito voor een kommetje rauwkost. 

Wat de proteïnen betreft, raden we je aan om vette vis, schaaldieren of gevogelte te kiezen. Gevogelte is vrij mager vlees en vette vis en schaaldieren bevatten veel essentiële voedingsstoffen, zoals omega-3 en een hoop vitamines. Dit zijn dus voedzame keuzes. 

Als je gaat uit-lunchen, kan je kiezen voor een hartige maaltijdsoep. Dit is vaak een erg voedzame keuze, die ook minder zwaar valt dan de klassieke brasseriegerechten zoals stoofvlees of vol au vent.  

Vraag aan je ober of er speciale seizoensuggesties zijn. Vaak zijn dit speciale en mooi uitgewerkte gerechtjes die je restaurantbezoek het meer dan waard maken. Dikwijls worden hier ook veel seizoensgroenten in gebruikt, die dan extra lekker zijn. Dubbele winst, dus! 

Wat eet je best niet? 

Qua hoofdmaaltijd willen we jullie echt niet met te veel "Das ist verboten" richtlijnen opzadelen. Iedereen heeft gerechten waar die extra van geniet en werkelijk naar uitkijkt: kies dit dan ook alsjeblieft, ook al is het de macaroni met driedubbele kaassaus. Je bent uit en je mag genieten – de gezondere keuzes die je in je dagdagelijkse leven volhoudt, wegen veel meer door!  

Wat alle "extra's" van het restaurantgebeuren betreft, hebben we wel een paar tips die de (on)gezondheid van je restaurantuitje aanzienlijk kunnen beïnvloeden: 

  • Eet niet van de gezouten/gekruide borrelnootjes of chips die je bij je drankjes krijgt. 
  • Eet weinig tot geen brood. Dit is "vulsel" en kan je er effectief van weerhouden om ten volle te kunnen genieten van je hoofdmaaltijd. Vaak is het ook wit brood dat je krijgt op restaurant, wat weinig goede voedingswaarden heeft. 
  • Beperk je alcoholconsumptie. Drink bijvoorbeeld alleen (bruis)water, of ga voor één glaasje als aperitief of bij je hoofdgerecht. 
  • Sla het dessert eens over (tenzij het natuurlijk net voor de lekkere dessertkaart is dat je gaat uiteten – dit zijn afwegingen die je zelf mag maken, naargelang je eigen eetgoesting en –verlangens). 

Wat onzer allerfavoriete aardappelgerechtjes betreft, laten we de kerk in het midden. We weten allemaal dat frietjes en kroketjes niet gezond zijn – verre van. Maak zelf de afweging: eet je thuis amper tot geen gefrituurd voedsel en kan het je echt wel smaken? Neem dan absoluut de kroketjes of de frietjes. Eet je dit thuis wel regelmatig? Kies dan eens voor een ander bijgerecht, zoals puree, gebakken aardappeltjes, of brood. 



Kies verstandig en geniet! 

De tips hierboven zijn zowel praktisch als vrij genoeg om er je eigen draai aan te kunnen geven. Je kiest zelf wat je jezelf oplegt, maar we hopen in ieder geval dat wat je ook kiest, je jezelf er niet van weerhoudt om te genieten. Door slimme keuzes te maken zoals geen alcohol te drinken, geen dessert te nemen en geen brood of borrelnootjes te eten, heb je al een hele hoop calorieën, snelle suikers en verzadigde vetten uitgespaard. Dit geeft je heel wat beweegruimte om een royale hoofdmaaltijd te kiezen, naargelang je eigen voorkeur. Alvast smakelijk en veel plezier! 

Meest Recente Posts

In de kijker