Apotheek Proosterbos

Rust in turbulente tijden: 7 tips


Iedereen bevindt zich op een bepaald punt in zijn of haar leven in tergende drukte. Turbulente tijden. Hoe hard je al dan niet wordt meegezogen door de ratrace, of wat de oorzaak van jouw gebrek aan rust en kalmte ook is: het kan je teveel worden. En dat is oké. Iedereen heeft limieten en die horen er ook te zijn. Eindeloos blijven gaan op wel degelijk eindige energiereserves lukt niet. Het kan goed zijn dat je de oorzaak van de drukte in jouw leven niet direct kan aanpakken of oplossen. Dit wilt niet zeggen dat je geen kleine, maar deugddoende momenten van kalmte kan creëren in je dagen. Wanneer je aandacht wordt gevraagd door andere zaken, focussen we onze gedachten weinig op onszelf. Je kan jezelf wegcijferen en verliezen. In deze blog willen we een paar helende suggesties geven die iedereen kan toepassen in zijn of haar dagen, die ervoor zorgen dat je weer even in connectie geraakt met jezelf. Ze kunnen een moment van evenwicht en rust creëren, in het hier en nu. 

Je ademhaling 

Ademen is zo een vanzelfsprekende handeling dat we er weinig bij stilstaan. Te weinig, zo blijkt, want een slechte of te oppervlakkige ademhaling kan er voor zorgen dat je jezelf stress "aan-ademt". Korte en oppervlakkige ademhalingen signaleren een stress respons naar ons lichaam, waardoor de rest van de winkel aan het werk gaat en zo voor lichamelijke, interne onrust zorgt, bijvoorbeeld hartkloppingen. Misschien is je ademhaling vanzelf wél oké en adem je automatisch voldoende traag en diep genoeg. In beide gevallen kan het hoe dan ook deugd doen om elke dag even tijd te nemen voor je ademhaling: 

  • Dit kan zo kort als een paar minuten zijn, of bijvoorbeeld tien diepe, bewuste ademhalingen.  
  • Je gaat comfortabel in de zetel een stoel zitten, met een rechte of ontspannen rug en je ademt rustig diep in. 
  • Ga voor een combinatie-ademhaling, waarin je zowel lucht naar je longen als naar je buik brengt, maar probeer vooral je buik goed bol te maken (zonder je te forceren).  
  • Hou je adem even vast, zolang als het comfortabel is, en blaas rustig terug uit via je neus.
  • Je kan je handen rond je buik leggen: die aanraking kan de connectie helpen.  
  • Op deze manier "zit" je even met jezelf, en dat kan deugd doen.  

Je vertrekt sowieso meer ontspannen en gegronder uit deze oefening dan dat je erin stapte. Je ademhaling is een goede manier om je hartslag, je lichaam en je hoofd even te stroomlijnen en weer in een gebalanceerde connectie te brengen met elkaar. Wanneer je merkt dat dit je werkelijk goed doet, kan er telkens wat langer voor uit trekken. We raden jullie aan om deze oefening sowieso op een moment doorheen de dag te doen, maar dit is óók een goede oefening om te doen wanneer je in bed ligt voor te gaan slapen. Zo haal je jezelf "uit je hoofd" en begeleid je je gedachten terug naar je lichaam, waardoor je eventueel ook stopt met piekeren. Door diepe ademhalingen komt je lichaam tot rust en val je sneller in slaap. 

Ga voor water en thee 

Tijdens drukke periodes ervaren we vaak prestatiedruk, omdat er van alles moet gebeuren en geregeld worden. Bij veel mensen horen hier meerdere kopjes ochtend-middagkoffie bij. Cafeïne geeft je systeem inderdaad een "startkick", maar feitelijk kan je er ook onrustiger van worden. Je hartslag versnelt kunstmatig en je geraakt zelfs wat "opgefokt". Probeer het bij 1 tas koffie per dag te houden en kies voor de rest voor thee en water. Hetzelfde geldt voor suikerhoudende dranken en energydranken, die laat je best maar helemaal achterwege. Al de suiker die hierin zit geeft je ook een "kick", maar de prijs die je daarvoor betaalt is hoog. De suiker werkt verslavend en de suikerval die je kort na het drinken krijgt, neemt al je energie weg. Rustiger word je er dus niet van. Thee en water zijn betere opties: ze hydrateren je lichaam en werken vaak ook nog eens ontgiftend. Een druk hoofd is genoeg, je wilt daar niet ook nog eens een opgejaagd lichaam bij. Zwarte en groene thee bevatten theïne, wat moleculair erg gelijkend is met cafeïne, maar beide stoffen werken iets anders. Cafeïne "kickt in", hevig, en zorgt na enkele uren voor een "drop", terwijl theïne langzamer/duurzamer werkt en ook langer aanwezig is in je lichaam. Er is ook minder theïne per kop thee aanwezig dan er cafeïne aanwezig is per kop koffie. Kruidenthees, zoals kamille-, munt- of gemberthee, zijn kruideninfusies en bevatten geen theïne. Soms worden er combinatie-blends gemaakt (bijvoorbeeld citroen + zwarte thee), dus bekijk steeds goed wat je koopt, afhankelijk van wat je wil.  



Maak een dagelijkse wandeling 

Tijdens de lockdown(s) van de coronacrisis hebben veel mensen wandelen herontdekt als activiteit. Dit is een hele goede zaak, want wandelen is een balsem voor je lichaam én gemoedsrust. Kantoor- en managementstrategieën hebben zelfs het idee van "wandelende vergaderingen" geïntroduceerd, omdat je tijdens het bewegen en wandelen betere connecties maakt in je hoofd én doelgerichter bent. Productiviteit even te na gelaten: wandelen is dus goed voor je hoofd. Wanneer je lijkt te verdrinken in de drukte en even niet meer weet wat te doen of te laten met jezelf, kan je altijd even gaan wandelen om uit te waaien en je hoofd te laten ontladen - als en wanneer wandelen fysiek een mogelijkheid voor je is, natuurlijk. Je hartslag zal, ondanks de inspanning, stabieler worden en je gedachten kunnen kalmeren. Het gebeurt te vaak dat we tijdens drukke periodes de neiging hebben om belangrijke zelfzorg zaken naar de achtergrond te schuiven. Dit is echter nefast. Iets als wandelen verdient tijd en ruimte in je dag en planning. Soms kan je er geen zin hebben, maar probeer jezelf toch (letterlijk) over die drempel heen te krijgen. Het zal je goed doen. Wanneer wandelen fysiek niet lukt, kunnen lichte stretch en yoga oefeningen binnen de maten van je mogelijkheden ook stress-verlagend werken.

Wees je bewust van je smartphonegebruik 

Onze telefoon kan ons helpen en assisteren met van alles en nog wat, maar bovenal is onze smartphone, met al zijn (social media) apps, er erg goed in om ons af te leiden en onze tijd te verspillen. Wie heeft zichzelf nog niet op autopiloot scrollend plots een kwartier of twintig minuten later gevonden? Het is ondertussen voldoende aangetoond dat tijdlijn en scrol applicaties gebaseerd zijn op verslavende algoritmes. Ze laten je vaak met een leeg én rusteloos gevoel zitten, wat je probeert te verzachten door nog meer te scrollen. Dit vreet energie én tijd. Op je smartphone scrollen als pauze of om je te ontspannen werkt ook niet. Je krijgt er gewoon géén tevreden of voldaan gevoel van. Een goed plan is om sociale media apps eens een weekje te verwijderen van je gsm, en eens te evalueren wat dit met je innerlijke (on)rust doet. Je hoeft je accounts niet volledig weg te doen, maar dit zorgt ervoor dat je niet meer uit pure gewoonte of conditionering de apps kunt opendoen wanneer je je gsm in je handen hebt.  

Schrijf een dagboek 

Nóg een activiteit toevoegen aan je al drukke dag lijkt een averechtse truc om meer rust in te bouwen in je dagen, maar een dagboek bijhouden brengt voordelen met zich mee. Je creëert een creatief én reflectief moment in je dag, wat je toelaat om rustig terug te kijken op je voorbije dag of week en even stil te gaan hoe het met je gaat. Je verplicht jezelf eigenlijk om eerlijk te zijn met jezelf. Je kan makkelijker patronen ontdekken over waar het misschien fout loopt, en over welke noden of wensen van jezelf je misschien al een tijdje negeert en dus beter wat tegemoet kan komen. Knagende of plagende gedachten letterlijk van je hoofd op papier "wegschrijven" kan je rust ten goede komen, zodat je hopelijk met een kalmer gevoel sneller slaap kan vatten.  Je kiest zelf hoe veel of hoe weinig  je dagelijks in je dagboek schrijft: de ene dag kan een serieuze epistel net zijn waar je nood aan hebt, de andere misschien maar een paar zinnen. Kijk wat werkt voor jou.



Zoek een balans tussen planning en routine 

Drukte wilt voor veel mensen zeggen dat er verschillende soorten dingen tegelijkertijd op hen afkomen. Dit kan overweldigend zijn en je soms het gevoel geven dat je niet meer weet waar je hoofd staat. Een dagelijkse routine van bepaalde gewoontes creëren kan helpen om je een soort "houvast"-kapstok te geven, waarin en waartussen je andere, drukke zaken kan plannen. Vooral ochtenden en avonden zijn ideale momenten voor zo een routine te ontwikkelen, maar het middaguur/de lunchpauze kan evenzeer. Structurerende gewoontes kunnen verschillende dingen inhouden, maar probeer je smartphone er vooral uit te bannen. Neem je bijvoorbeeld voor om wanneer je bent opgestaan direct een wandeling te maken en doe dit elke dag, weer of geen weer. Een vaste badkamerroutine is ook een goed voorbeeld: als je een huidverzorgingsroutine hebt, doe die dan voor je 's avonds in de zetel kruipt en je makkelijkere kledij aandoet. Lees het laatste halfuur voor je gaat slapen in een leuk boek, of schrijf in je dagboek. Je kan je ook voornemen op bijvoorbeeld een dagelijks "ademmomentje" in te lassen rond het middaguur, eventueel samen met je lunchpauze. Deze gewoontes en routines creëren rust en connectie in onze hersenen: ze vertellen ons dat het tijd is om wakker te worden, of even tijd is om te kalmeren, of net dat het tijd is om te ontspannen en te gaan slapen. 

Wees vooral mild voor jezelf 

Een mens is niet gemaakt om met continue drukte om te gaan. Chronische stress is een werkelijk gevaar van onze tijd, onderschat het niet. Net omdat we niet gemaakt zijn om goed te functioneren in constante drukte, is het belangrijk dat je bovenal mild voor jezelf blijft. Je doet sowieso het beste wat je momenteel kan. Als je fouten of vergissingen maakt: dat gebeurt nu eenmaal. Vraag hulp aan je vrienden, partner of huisgenoten wanneer het je niet gaat, liefst vóór je er aan onder gaat. Je hoeft niet alles alleen te doen. Gun jezelf plezier en probeer tijd te maken voor dingen die je graag doet. Hier laden je batterijen van op. Je energie en tijd zijn kostbare en eindige bronnen. Ze zijn te belangrijk om kwistig of zonder bewuste intentie mee om te gaan. De oorzaak van je stress kan vaak niet onmiddellijk opgelost worden, maar hopelijk kan je op een manier die jou aanspreekt toch momenten van relatieve (innerlijke) rust creëren die je ondersteunen en verzorgen. Zie de tips van deze blog als een uitgestoken hand, die je kan schudden of vastpakken, of niet, zoals jij dat wil, op jouw voorwaarden, en volgens jouw eigen regie.

Copywriter: Inge Bleyweert
Redactie: Ria Plasschaert

Meest Recente Posts

In de kijker